18.04.2022

Kevät tulee puutarha kuntoon

Kun laitat puutarhan kuntoon heti keväällä, se palkitsee kesällä. Kalkilla, kevätlannoitteilla ja tuoreella mullalla pääset jo pitkälle puutarhan kevät puuhissa.
T_PLACEHOLDER_IMAGE

Kevätauringon lämmössä lumikinokset saavat nopeasti kyytiä ja vihreät silmut alkavat ilmestyä puihin. Aloita siistimällä piha risuista sekä muista roskista, puhdista kukkapenkit. 

Kun piha on siistitty aloitetaan kalkitus, se on tärkeä osa pihan kevättöitä. Kalkitseminen parantaa maan rakennetta sekä vähentää Suomen luonnostaan hapanta maaperää ja auttaa näin kasveja hyödyntämään ravinteet paremmin. Sen voi tehdä jo aikaisin keväällä heti, kun lumet ovat sulaneet. Parin viikon päästä kalkituksesta on aika lannoittaa ja täyttää kasvien ravinnevarastot.

Kukkapenkeille, puille, pensaille ja kasvimaalle kannattaa valita puutarhakalkki. Se imeytyy nopeasti, mutta vaikuttaa pitkään, joten se tarjoaa pidempiaikaisen vaikutuksen kasveille. Happaman maan kasvit, kuten rodo ja havut eivät kaipaa kalkitusta, joten ne voi jättää väliin. 

Seuraavaksi on aika valmistaa perennapenkkit kukoistavaan kasvuun. Perennapenkissä olisi hyvä olla reilu kerros multaa, myös pensaat ja puut saavat vauhtia kasvuunsa puutarhamullasta. Levitä kerros multaa perenoiden, puiden ja pensaiden juurille. 

 

Muista että kevätaurinko on jo niin voimakas, että havu kasvit alkavat haihduttamaan nestettä. Muista siis suojata kevätauringolta tuijat, katajat, kuuset ja männyt varjostuskankaalla tai -verkolla.

Keväällä routa sulaa vähitellen, ja ikivihreät kasvit alkavat taas ottamaan vettä maasta juurilla. Usein on kuitenkin kuivaa ja tuulista, joten esim. tuijien ja alppiruusujen kasteleminen kannattaa. Havukasvit vihertyvät ja virkistyvät silmissä saatuaan vettä ja ravinteita kasvuunsa!

Havujen kevät suojaukset poistetaan vasta kun maa on sulanut ja yöpakkaset hellittäneet.

 

Hedelmäpuut leikataan jo ennen silmujen puhkeamista maalis-huhtikuun taitteessa. Kirsikka- tai luumupuita ja vaahteran sukua puita ei tule leikata keväällä niiden nestevirtauksen vuoksi, vaan niiden leikkausaika on heinäkuusta eteenpäin. Havukasvien leikkaus on myös pääsääntöisesti suositeltavaa vasta myöhäiskesällä tai talvella.

Marjapensaat leikataan mieluiten säännöllisesti harventaen, jolloin pensaasta poistetaan 3-5 vanhinta tai huonossa kulmassa kasvavaa versoa. Versot leikataan tyvestä 5-10 cm korkeudelta. Koristepensaiden leikkausajankohta tarkistetaan alan kirjallisuudesta. Esimerkiksi moni keväällä kukkiva pensas, kuten norjanangervo, kannattaa leikata vasta kukinnan jälkeen.

Jos pensasryhmä on päässyt pahoin ränsistymään, kannattaa alasleikkaus mahdollisuus tarkistaa. Suurin osa alasleikkuun kestävistä pensaista kasvaa nopeasti takaisin kokoonsa entistä ehompana. Alppiruusut uusiutuvat ilmastossamme vielä hitaanlaisesti, joten ne leikataan harkiten.

Muista nämä

 • Leikkaa kuivat ja vioittuneet oksat pois puista ja pensaista
 • Hoitoleikkaa kevätleikkauksen kestävät puut ja pensaat
 • Siisti perennat

 

Kun kasvien kevätleikkaus on hoidettu, kunnostetaan istutusalueet. Istutusalueiden rajaus selkeyttää pihaa ja antaa sille huolitellun yleisilmeen. Istutusalueiden pintamulta muokataan ja kitketään puhtaaksi rikkaruohoista.

Kestävä vaihtoehto penkkien siisteydelle on erilaisten katteiden käyttö. Kuorikate ja eriväriset Koristekatteet pitävät rikkakasvit kurissa ja suojaavat multapintaa runsaiden sateiden aikaan, mutta myös pidättävät kosteutta kasvien juurilla kuivina kausina.

Kukkasipulit alkavat nousta maasta toukokuusta eteenpäin. Kukkasipulien istutus alueet voi lannoittaa kevätlannoitteella, jonka sisältämä typpi parantaa kasvuston väriä ja vahvistaa kasvua. 

Yksittäis puiden juuristoalueella kasvava nurmi voidaan siististi korvata katteilla. Puun juurelle rajataan halutun kokoinen alue kanttaamalla tai Rajausreunalla, nurmi poistetaan ja mullan päälle levitetään valittu katemateriaali: Kuorikate, Koristekate tai Koristekivi. Katealue tuo yksittäiskasvit paremmin esille ja suojaa runkoa sekä juuristoa mekaanisilta vaurioilta.

Muista nämä

 • Kunnosta istutusalueiden rajaukset
 • Muokkaa, istutusten pintamulta ja kitke kasvualustan rikkakasvit
 • Kalkitse ja lannoita
 • Jaa liian kookkaat perennat
 • Lisää pintamultaa tai katetta

 

Nurmialueet siistitään haravoimalla kuivahtanut nurmi ja roskat pois. Kuivuneen sammalen voi tarvittaessa haravoida pois, mutta se ei ole välttämätöntä. Elpyessään nurmikko peitää kuivuneen sammalen.

Tiivispohjainen, sammaloitunut nurmikko voidaan ilmastoida rei’ittämällä nurmen pinta esimerkiksi rautaharavalla tai talikolla ja haravoimalla nurmikon joukkoon hiekkaa. Nurmikko kalkitaan ja lannoitetaan.

Mikäli nurmikossa on talven jäljiltä paikkauksen tarvetta tai kuoppia, lisätään tai muokataan kohtiin tuoretta puutarhamultaa, tiivistetään ja kylvetään uudet nurmisiemenet, muista kastelu.

Muista nämä

 • Haravoi nurmialueet
 • Ilmastoi nurmikko
 • Kalkitse ja lannoita
 • Paikkaa talvivauriot