11.09.2021

Ajatonta kauneutta hautakivistä

Hautausmaiden ilme on viime vuosina muuttunut yhä moninaisemmaksi.
T_PLACEHOLDER_IMAGE

Läheisen poismenon aiheuttaman surun keskellä on tärkeää, että saa ammattilaisen apua, me puutarhalla olemme tukenasi ja autamme asioiden hoidossa.

 

Tutustukaamme tällä erää hautamuistomerkkeihin.

Suomessa varsinaisiin hautakiviin liittyvä perinne on saanut alkunsa keskiajalta. Muistomerkkien tarkoitus hautapaikan merkitsemisen lisäksi oli viestiä myös uskonnosta, varallisuudesta ja asemasta. Alun perin kiven uskottiin myös estävän vainajan haamun nouseminen kummittelemaan maan päälle. 1980-1990 –luvuilla alettiin kiinnittää huomiota siihen, että hautakivet olivat muuttuneet samankaltaisiksi ja yksitoikkoisiksi. Hautakiviin alettiin etsiä sisältöä sekä sanomaa. Nykyisin se näkyy uusina muotoina ja kivilajien kirjona

 

Ortodoksinen hautaristi 

Ortodoksiseen perinteeseen eivät oikein kuulu hautakivet. Perinteisesti haudalle kuuluu laittaa risti, joka voi olla puusta, metallista tai kivestä. Oman seurakunnan kautta voit tiedustella haudalle perinteistä ortodoksista puuristiä.

 

Hautakivi

Kivi on materiaali, joka kuvaa muistojen pysyvyyttä. Ajaton kotimainen luonnonkivi istuu ympäristöönsä ja kestää vuodenaikojen vaihtelua. Hautakivet asennetaan yleensä sulan maan aikaan toukokuusta-lokakuulle. Vielä ehditte tilata muistomerkit tämän syksyn asennuksiin.

 

Kiven hankinta

  1.  Aluksi on hyvä tarkistaa seurakunnan ohjeistukset kiven koon suhteen.
  2. Millaisia elementtejä kiveen halutaan. Montako nimeä kiveen tulee. Entä koristeet ja symbolit.
  3. Kiven asennus paikalle. Asennuksen suorittaa kiventoimittajatvalmistajay sekä voivat hakea myös asennus luvan.

 

Teksti

Tekstin toteutustavoista yleisin on kaiverrus; muita vaihtoehtoja ovat pronssikirjaimet sekä -laatat. Tarjolla on useita erilaisia tekstityyppejä, joiden tyyli vaikuttaa kiven yleisilmeeseen. Nimitietojen lisäksi kiveen voidaan kaivertaa esimerkiksi ammatti, arvo tai runo.

 

Muistolaatta

Nimilaatta voidaan asentaa uuteen hautakiveen tai muistolehtoon sekä jo valmiiseen esim sukukiveen. Nimilaatat ovat tehty kestämään Suomen vaativaa ilmastoa ja niiden materiaali on pronssia joka kestolakataan tummumisen ehkäisemiseksi. Laatat asennetaan hautakiveen joko poraamalla ja liimaamalla tai asennusteipillä. 

 

Koristeet ja symbolit

Elettyä elämää voidaan kuvata erilaisin symbolein. Yleensä kiveen liitetään risti tai linnut, mutta koristeet voivat viestittää vaikkapa läheisen harrastuksista tai elämäntyöstä. Koristeet voidaan toteuttaa kaivertamalla ja kultaamalla, hiekkapuhaltamalla tai liittämällä kiveen pronssikoristeita.

 

Lyhtykivessä

Lyhty tuo hautakiveen tunnelmallisuutta. Lyhtykivessä kynttilä palaa rauhassa tuimallakin tuulella. Auringonpaisteessa lyhtykiven lasi antaa kaunista kullankeltaista valoaan ilman kynttilää. Lyhtykehyksistä saadaan yksilöllisiä valitsemalla erilaisista väri- ja koristevaihtoehdoista sopiva yhdistelmä. Kiven yhteyteen voidaan laittaa myös erillinen pronssi- tai alumiinilyhty joko pohjakivelle tai erilliselle tolpalle.

 

 

Hautakiven hoito-ohjeet

Kivi on kaunis, arvokas materiaali ja kestävyydessään lähes ikuinen. Hautakiveen liittyy paljon tunnearvoa ja siltä vaaditaan tietynlaista edustavuutta. Säännöllinen kiven hoito on hyvä ottaa tavaksi jokaisen haudalla käynnin yhteydessä.

Yleisin lika hautakivissä ovat hiekka- ja multaroiskeet. Ne saa puhdistettua harjalla ja vedellä tai miedolla pesuaineliuoksella. Harjaaminen soveltuu myös siitepölyn puhdistamiseen. Siitepöly kannattaa harjata pois säännöllisesti pinttymien estämiseksi. Käytä sammaleen poistossa apuna ruostumattomasta teräksestä valmistettua harjaa, mikäli sammal on pinttynyttä.

Puhdista kullatut tekstit on varoen pehmeällä kankaalla. Emme suosittele ensimmäisen vuoden aikana puhdistusta ollenkaan. Tarvittaessa kultaukset voidaan uusia vuosien saatossa.

Käytä metallikirjainten ja –koristeiden puhdistuksessa metallin puhdistukseen soveltuvia tahnoja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pronssin patinoituminen ajan saatossa on normaalia ja puhdistettu pronssikoriste patinoituu uudelleen tummemmaksi ajan myötä.

Lyhtykivissä saa polttaa ainoastaan öljykynttilöitä. Vääränlaisten kynttilöiden polttaminen voi aiheuttaa lyhdyn nokeentumisen sekä steariiniroiskeita. Lyhtylasit puhdistat helposti vedellä tai miedolla pesuaineella. Pinttynyt noki irtoaa keraamisten liesitasojen puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusaineella. Steariinista tulleita rasvatahroja voi puhdistaa talouspaperillä.