Mullan vaihto ja eri kasvualustat tutuksi
Näin keväällä on jälleen hyvä aika tarkastella oman kodin viherkasvien vointi, tällöin suodaan alkavalle kasvukaudelle hyvät lähtökohdat. Tarkistus on hyvä aloittaa tarkastellen kasvinruukun kokoa, onko ruukku käynyt liian ahtaaksi. Ahtaassa ruukussa ei kasvin juurilla ole tilaa kasvaa kunnolla ja kasvu häiriintyy. Huomioi myös, ettei ruukku ole liian suuri, suuru ruukku hankaloittaa kasvin veden saantia. Jos ruukun vaihto ei ole koon puolesta ajankohtaista voidaan nykyisen mullan pinnalta kaapia pois helposti irtoava pintakerros ja vaihtaa tilalle tuoretta ravinteikasta kukkamultaa.
Keväällä valon määrän kasvaessa käynnistyy sisäkasvien kasvukausi. Tällöin on hyvä käynnistää kasvien lannoitus. Kasvit tarvitsevat ravinteita kasvaakseen, ravinteikas kasvualusta ja lisäravinne takaa kasvin kukoistuksen.
Mullanvaihto lyhyesti
- Kastele kasvi edellisenä päivänä tällöin multapaakku irtoaa helpommin, eivätkä juuret vahingoitu niin paljoa.
- Valitse oikean tyyppinen multa tai kasvualusta.
- Aseta ruukkusoraa uuden ruukun pohjalle ja peitä pohjassa oleva reikä. Altakasteluruukuissa kyseinen salaojitus vaihe ei ole tarpeen.
- Kastele uusimulta erillisessä vadissa ja annostele ruukun pohjalle.
- Irrota kasvi vanhasta ruukusta varovasti ja ravistele vanhamulta pois sekä tarkista juurien kunto. Avaa juuristoa hellästi.
- Aseta ja istuta kasvi uuteen ruukkuun, lisää multaa juuripaakun ympärille. Tiivistä multa keveästi sormilla painaen.
- Ruukun päälle voi lisätä koristekiviä suojaamaan multaa.
Erilaisia kasvualustoja
Mullaton kasvualusta on viime vuosina nostanut suosiotaan kotikasvattajien keskuudessa, niiden erilaisten hyötyjen johdosta. Toiset kasvualustat pidättävät hyvin vettä, toiset taas lisäävät kuohkeuttaa ja parantaa ilmavuutta. Eri viherkasveilla on omat tarpeensa, niin ravinnon kuin kastelun suhteen ja lähes kaikki kasvit soveltuvat mullattomaan kasvualustaan. Mullaton kasvualusta pystyy imitoimaan kasvin kotiseudun ympäristöä ja oloja. Tutustu siis kasvin tarpeisiin.
Mullattoman kasvualustan työläin vaihe on juurien puhdistus mullasta, joten suositeltavaa on aloittaa kokeilu vesilasissa juurrutetuilla pistokkailla tai pienillä viherkasveilla.
Aloita toimenpide:
-
Pitämällä kasvia muutama tunti vesiämpärissä, tällöin kasvin nestejännitys on istutettaessa mahdollisimman hyvä.
-
Istutusta varten tarvitset joko:
Reiällisen sisäruukun, ja sitä muutaman sentin isomman vedenpitävän reiättömän suojaruukun.
Vesisäiliöllisen ja vesiviljelyyn tarkoitetut ruukut ovat myös sopivia.
Vesitasomittari helpottaa kastelutarpeen tunnistamista.
-
Täytä reiällisen ruukun pohja ruukkusoralla.
-
Aseta kasvi sorakerroksen päälle ja täytä varoen juurten ympäriltä sekä päältä.
-
Istutuksen jälkeen pidä kasvi muutama viikko suojassa suoralta auringonvalolta ja sumuttele vedellä tarvittaessa. Näin annat aikaa kasvin juurien kasvulle ja tottumiselle uuteen kasvualustaan.
-
Muista lannoittaminen, useat mullattomat kasvualustat eivät sisällä ravinteita.
Viherkasvisora
Viherkasvisora on kaikille kasveille soveltuva luonnollinen kasvualustamateriaali. Se on valmistettu hohkakivestä ja on rakenteeltaan huokoista, joten se pystyy pidättäen suurenkinmäärän vettä ja vapauttaen sitä kasvin käyttöön tarpeen mukaisesti. Viherkasvisora toimii yksin tai sekoitettuna muiden kasvualustojen kanssa, jolloin se tuo ilmavuutta parantaen kasvin kasvua ja tuoden helppohoitoisuutta. Viherkasvisora on hyvin kestävää eikä sitä tarvitse vaihtaa. Ennen soran käyttöä on sen huuhteleminen suositeltavaa.
Kookoskuitu
Kookoskuitu on kookoksen kuoresta valmistettu kasvualusta, rakenteeltaan se on ilmavaa. Kasvin juuristo hyötyy ilmavuudesta joka kiihdyttää juuriston kasvua. Kuidunparhaimpia ominaisuuksia ovat uudelleen käytettävyys sekä hidas maatuminen. Kookoskuitu sitoo hyvin kosteutta ja on kosteana rakenteeltaan hyvin tukevaa. Tämä takaa kasville tukevan kasvualustan. Kookoskuidussa ei ole ravinteita, joten kasvin lisäravinteen anto ohjeen mukaisesti kun kasvi on kotiutunut uuteen ympäristöönsä on suotavaa.
Kuivina ja suhkot kevyinä brikettinä myytävä kookoskuitu paketin on helppo varastoida. Kookoskuitubriketin päälle kaadetaan noin 4 litraa vettä, josta kuidut lähtevät turpoamaan. Lopuksi käytössä on noin 6 litraa ilmavaa, läpäisevää sekä kosteutta pidättävää kasvualustaa.
Vinkki:
Kookoskuitu pidättää paljon vettä itseensä, jolloin kuivemmista tykkääville kasveilla kannattaa kookoskuidun sekaan sekoittaa ruukkusoraa hajottamaan vesi varausta.
Seramis
Seramis on huokoisen rakenteen omaavaa puhdasta poltettua punertavaa savirouhetta, joka imee ja varastoi itseensä vettä. Kasvin tarpeiden mukaisesti vettä luovuttava Seramis pidentää kastelu väliä. Ilmavuutensa ansiosta kasvin juuret saavat hyvin happea, savirouhe ei happane, laajene eikä tiivisty, jolloin se on lähes ikuista ja soveltuu myös ulkokäyttöön.
Perliitti
Perliitti on uusiutumatonta lämpökäsiteltyä vulkaanista kiviainesta ja on puhdas luonnontuote. Rakenteeltaan perliitti on todella kevyt sekä ilmava, joka edistää kasvien juurien hyvinvointia sekä kasvua. Väriltään se on valkoista raetta ja olet saattanut törmätä siihen ostettujen viherkasvien mullan seassa. Koostumuksensa vuoksi perliitti pölisee hieman, joten sitä kannattaa käsitellä kosteana hanskojen ja hengityssuojaimen kanssa. Perliitti on kuitenkin myrkytön tuote, joka soveltuu luomuviljelyyn eivätkä sienet ja home viihtyvät siinä.
Vinkki:
Perliitti ei toimi hyvin yksin, kiviaineena se sisältää paljon hiven- ja kivennäisaineita. Soveltuu hyvin kookoskuidun ja mullan kanssa.
Vermikuliitti
Vermikuliitti on luonnollinen ja ympäristöystävällinen maanparannusaine, joka sitoo itseensä vettä. Tällöin kasvualusta pysyy pidempään kosteana, kasvualustan seassa vermikuliittia kannattaa käyttää sellaisilla kasveilla, jotka viihtyvät tasaisessa kosteudessa. Katteena käytettynä vermikulliiti sitoo itseensä hieman lämpöä ja rakenteeltaan se on pieni jakoista sekä kevyttä.
Kevytsora
Kevytsora ehkä tuttavallisemmin ruukkusora on monikäyttöinen ehkä yleisesti ruukun salaojituksessa käytetty kevytrakenteinen rae. Kevytsora ei varastoi itseensä vettä eikä siinä ole ravinteita mutta se tuo ruukkuun ilmavuutta ja on hyvä pari esimerkiksi kookoskuidun kanssa.
Kaarna
Kaaranaan olet varmasti törmännyt orkidea mullassa, mutta tätä voidaan hyödyntää myös muissa mullattomissa kasvualustoissa. Kaarna tuo kasvualustaa ilmavuutta.
Biohiili
Biohiili tuo kasvualustaa ilmavuutta sekä vedenpidätyskykyä, se pystyy imemään itseensä runsaasti kosteutta. Ennen biohiilen käyttöä suoritetaan alkuvalmisteluita aktivoimalla biohiili eli ladataan se. Tämä tapahtuu valmistajan ohjeen mukaisesti. Lataus on hidasta, joten siihen kannattaa varata riittävästi aikaa. Biohiili parantaa mikrobien ja mykorritsojen eli sienijuurten olosuhteita.
Matokakka
Tuoksuton matokakka on maanparannuskompostia jota käytetään muun lannoituksen lisänä. Hyödyt matokakassa on hyödyllisten pieneliöiden toiminnan lisääntyminen, edistää kasvin kasvua ja parantaa kasvinvastustus kykyä. Toimii hyvin kookoskuidun kanssa lannoitteena.
Sammal
Kosteana mutta myös ilmavana pysyvä sammal pienentää liikakasvun riskiä sekä jakaa ravinteita ja vettä tasaisemmin kasvualustassa. Sammal maatuu hitaasti jolloin se vahvistaa kasvualustan kestävyyttä. Koostumukseltaa se on kevyttä ja helppo käsitellä.
Muista voit hyödyntää monia eri kasvualustoja keskenään tuoden tai mullan kanssa luoden kasvualustaan enemmän ilmavuutta sekä veden pito kykyä.